Grande Panda: Nov globalni igralec FIAT-a

  • FIAT razkriva prve fotografije novega modela Grande Panda, zasnovanega po navdihu Pande iz 80. let prejšnjega stoletja –, kompaktnega družinskega vozila, ki se odziva na potrebe kupcev po vsem svetu.
  • Novi Fiat Grande Panda je prvi FIAT-ov model nove globalne platforme, ki začenja prehod iz lokalne proizvodnje na globalno ponudbo.  
  • Grande Panda bo najprej na voljo v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, in sicer v električni in hibridni različici.
  • Grande Panda, vozilo segmenta B, krajše od 4-ih metrov, čistih linij, kompaktne prostornine, nudi dovolj udobja za 5 oseb in je kot nalašč za sodobne družine in današnjo mestno mobilnost.

FIAT je z več kot stoletno zgodovino eden najstarejših delujočih avtomobilskih proizvajalcev in resnično globalna blagovna znamka, ki letos praznuje 125 let. Zgodovina znamke FIAT je prepredena z dosežki, rekordi, legendarnimi modeli in globalnim dosegom, pri čemer imajo vedno v mislih svoje stranke. V letu svoje pomembne obletnice FIAT predstavlja novo Grande Pando in svojim strankam po vsem svetu ponuja nov globalni model, ki je idealen za družine in sodobno urbano okolje. 

Olivier Francois, izvršni direktor znamke Fiat in izvršni direktor marketinga skupine Stellantis, je izjavil: "Najboljši način za praznovanje 125-letnice FIAT-a je, da začnemo pisati prve strani naše prihodnosti, začenši z novim modelom Grande Panda. Nova FIAT-ova stvaritev, ki so jo oblikovali v našem Centru Stile v Torinu, uteleša vrednote svojega predhodnika. Ta kompaktni avtomobil temelji na globalni platformi, kar daje znamki priložnost, da razširi svoj globalni doseg. Z modelom Grande Panda FIAT začenja prehod na skupne globalne platforme, ki pokrivajo vse regije sveta, in s tem prenaša koristi, ki iz tega izhajajo, na svoje stranke po vsem svetu. Grande Panda je namreč popolnoma primerna za družine in mestno mobilnost v vseh državah ... pravi FIAT!"

Nova družina modelov, ki se začenja z Grande Pando, je zasnovana tako, da bo do leta 2027 osvojila ulice vsega sveta in dopolnila ponudbo znamke. FIAT-ov inovativni projekt temelji na enaki globalni in večenergijski platformi STLA Smart, ki omogoča proizvodnjo različnih vozil za številne kupce po vsem svetu. 

 

Fiat Grande Panda: zasnovana v Italiji za svet

Grande Panda, ki so jo zasnovali v oblikovalskem studiu Centro Stile v Torinu, se od drugih vozil segmenta B razlikuje po svoji kompaktnosti. V dolžino meri le 3,99 metra, kar je pod povprečjem segmenta, ki znaša 4,06 metra; poleg svoje kompaktne prostornine se odlikuje tudi po izčiščenih linijah in prostorno zasnovani notranjosti. V njej lahko udobno potuje pet oseb, zato je kot nalašč za družine in sodobno urbano mobilnost. Inovativno in premišljeno zasnovana Grande Panda s svojim prikupnim značajem in edinstvenimi lastnostmi znamko projicira v prihodnost. 

Nova Fiat Grande Panda izstopa s prefinjeno kombinacijo strukturiranih linij ter mehkih in drznih površin, ki poudarjajo čvrste kolesne loke. Zaradi ikoničnega italijanskega dizajna, ki slovi po estetiki, je prepoznavna je že na prvi pogled. Na voljo bo v živahnih barvah.  

Sprednji del vozila je oglate oblike z izrazitim značajem. Natančne pravokotne linije obdajajo progresivno kvadratno mrežo, ki vozilu daje močan in sodoben videz ter ustvarja punktiranje pikslov od sredine sijajno črne zgornje rešetke do žarometov. Ti so sestavljeni iz majhnih kockic, ki predstavljajo okna tovarne Lingotto. 

Silhueta novega modela Fiat Grande Panda spominja na Pando iz 80. let prejšnjega stoletja, tridimenzionalni napis Panda na spodnjem delu vrat pa je poklon originalni Pandi 4x4. Oglato obliko karoserije in potniške kabine še bolj poudarjajo poševni strešni nosilci, ki se od vrha spuščajo proti zadku. 

Zadek je domiselno zasnovan. Izraziti kolesni loki, naklon oken, postavitev zadnjega stekla, žarometov in letvic, vozilu dajejo zaščito, stabilnost  in  trdnost. Volumen je povečan zaradi vključitve sijajnega črnega okvirja s tridimenzionalnimi črkami Panda – prav tako oblikovalski poklon prvotni Pandi. Da bi ohranili idejo  geometrije 80. let, v kombinaciji s futurističnim slogom, so 17-palčna lita platišča z diamantnim brusom poudarjena s privlačnim, stiliziranim X.

Fiat Grande Panda s posebnim in novim oblikovalskim jezikom zdaj oblikuje prihodnost. Je del prizadevanj znamke, da kupcem po vsem svetu ponudi edinstven avtomobil, ki s svojim prepoznavnim slogom izraža vse njene vrednote.