Novi Fiat 600 in 600e: Fiatov povratek v B segment

  • Fiat se vrača v B segment z novim hibridnim Fiatom 600 in električnim 600e.
  • S 4,17 metra dolžine ponuja največ prostora v sprednjem delu vozila v svojem razredu.
  • Na voljo z dvema pogonskima sklopoma: električni z dosegom več kot 400 km v kombiniranem ciklu WLTP in več kot 600 km pri mestni vožnji, predstavlja idealno rešitev tako za mestne uporabnike kot ljubitelje daljših voženj, ter hibridno gnani, pri katerem uporabnik lahko uživa v tekoči vožnji, brez strahu prekratkega dosega.
  • Motor MHEV zagotavlja zmanjšano porabo goriva in do 15 % nižje emisije CO2 v primerjavi z motorjem z notranjim zgorevanjem s samodejnim menjalnikom.
  • Ikonična zunanjost in notranjost v slogu Dolce Vita: hibridni in električni Fiat 600 odlično izražata italijansko lepoto in življenjski slog, zahvaljujoč trendovskemu oblikovanju in funkcijam, kot sta barvna terapija in masažna funkcija.
  • Fiat 600 je opremljen z najsodobnejšimi varnostnimi in asistenčnimi sistemi ter prinaša vse s tem povezane prednosti za mobilnost v mestih in izven mest z 2. stopnjo avtonomne vožnje.
  • 600e, večji brat električnega 500e, prevzema status ikone med električnimi vozili znamke Fiat.
  • Vrh ponudbe La Prima in bolj dostopni različici 600 (BYO – Build Your Own) in (RED) za tiste, ki iščejo dostopnejšo ali etično rešitev mobilnosti.

 Fiat nadaljuje svojo pot vodilnega na področju trajnostne urbane mobilnosti in predstavlja novi, hibridni in električni Fiat 600, ki pomeni vrnitev znamke v segment B. Prednosti vozil, ki navdušujejo v B segmentu, so pri Fiatu uspešno nadgradili v vseh pogledih: več prostora, večji doseg, še več sloga Dolce Vita. Novi Fiat 600 izkorišča najboljše iz svetov B in B-SUV vozil ter ponuja čudovito, radostno in razvajajočo vozno izkušnjo.

Po uspehu prvotnega Fiata 600, prodajne uspešnice iz 50. let prejšnjega stoletja, ki je slovel tudi kot družinsko vozilo, se novi Fiat 600 – v hibridni  in električni različici – vrača in uvršča v središče hitro rastočega segmenta B.

Novi Fiat 600 predstavlja idealno rešitev tako za mestne uporabnike kot ljubitelje daljših voženj, in je popolno utelešenje vrednot znamke, kot sta italijanski slog in trajnost. Trendovski 600 z velikodušnimi 4,17 metri dolžine in 15-litrskimi odlagalnimi predali spredaj, nudi impresivno prostornost in udobje petim potnikom. Voznik in sovoznik lahko svoje osebne predmete spravita v premišljeno zasnovano sredinsko konzolo med sprednjima sedežema. Predal je prekrit s posebnim pokrovom, opremljen z držaloma za plastenke, potnikom pa so na voljo tudi prostorni predali v vratih in pred sovoznikom. Prtljažni prostor ponuja 360 litrov prostornine.

Električni 600e je na voljo v dveh nivojih opreme, Fiat 600e La Prima in Fiat 600e (RED), hibridni 600 pa v nivojih opreme La Prima in 600. Tako električna kot hibridna različica sta družinam prijazni rešitvi za popolno doživetje pristnega italijanskega sloga Dolce Vita, s pozornostjo do okolja in družbe.

Pogonski sklop Fiat 600e

Poleg prostorske vsestranskosti je novi 600e odličen tudi po električni zmogljivosti. Litij-ionske baterije s kapaciteto 54 kWh omogočajo doseg več kot 400 km v kombiniranem ciklu WLTP, ter 600 km v mestnem ciklu, zaradi česar je novi Fiat 600e idealno vozilo tako za vsakodnevno uporabo v mestu kot za izlete ob koncu tedna.

Za optimizacijo časa polnjenja je novi 600e opremljen s 100-kilovatnim polnilnim sistemom, ki zelo hitro napolni baterijo. Za polnjenje baterije od 20 do 80 % je na primer potrebno manj kot pol ure. Vozilo je opremljeno tudi z 11 kW vgrajenim polnilnikom in kablom Mode 3 za polnjenje doma ali na javnih polnilnicah, ki zagotavlja popolno napolnjenost baterije v manj kot 6 urah.

Električni motor z močjo 115 kW (156 KM) omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v 9,0 sekundah. Novi Fiat 600e vozniku ponuja izbiro med tremi načini vožnje - eko, normal in sport -, ki jih lahko izbere glede na svoj slog vožnje. 

Pogonski sklop Fiat 600

Fiat 600 s hibridnim pogonskim sklopom je na voljo v dveh nivojih opreme: ekskluzivni La Prima in dostopnejši 600 (BYO).

Motor MHEV, vgrajen v novi Fiat 600 Hybrid, je učinkovit in zmogljiv. Zahvaljujoč napredni tehnologiji, novi 600 Hybrid ponuja resnično hibridno izkušnjo, ki uporabnikom omogoča izjemno gladko in električno vožnjo po mestih pri hitrosti, nižji od 30 km/h, ali na hitrih cestah, ko voznik spusti stopalko za plin oz. pri vožnji po klancu navzdol.

Vozilo omogoča udobno in sproščeno vožnjo zahvaljujoč jermenskemu zaganjalniku, ki zagotavlja tih in učinkovit prehod med motorjem z notranjim zgorevanjem in elektromotorjem.

Skrivnost zmogljivosti je v sinergiji med 3-valjnim 1,2-litrskim bencinskim motorjem z notranjim zgorevanjem s 74 kW (100 KM), 48-voltno litij-ionsko baterijo ter novim 6-stopenjskim električnim menjalnikom z dvojno sklopko, ki vključuje 21 kW elektro-motor, inverter in centralno enoto prenosa, ki zagotavljajo najboljšo optimizacijo v smislu kompaktnosti.

"Dodatna" električna moč izboljša elastičnost pri nizkih vrtljajih in med pospeševanjem, kar zagotavlja tiho speljevanje in hiter odziv s preglednimi in hitrimi prehodi. Poleg tega ta tehnologija omogoča rekuperacijo energije, ko vozilo upočasnjuje. V normalnih voznih razmerah motor deluje tako, da optimizira porabo goriva in prihrani do 15 % emisij CO2 v primerjavi z bencinskim motorjem z notranjim zgorevanjem s samodejnim menjalnikom, tudi zahvaljujoč Millerjevemu ciklu, in le 110 do 114 g ocenjenega CO2.

Novi Fiat 600 Hybrid pospeši do 100 km/h v 11 sekundah s praktično takojšnjim prenosom navora iz e-motorja.

Hibridno napajanje ima številne prednosti, nenazadnje pri zagonu v 100-odstotno električnem načinu (e-launch): gladko, tiho in brez porabe bencina. Električni motor izboljša učinkovitost in dinamiko vozila, kar omogoča, da se vozilo v določenih situacijah vozi z izklopljenim motorjem z notranjim zgorevanjem. Ta način se aktivira med mestno vožnjo s hitrostjo pod 30 km/h, z 1 km polnega električnega dosega na mestnih in podeželskih cestah z gladko vožnjo, ko voznik spusti stopalko za plin v ustaljenih razmerah ali na klancu navzdol ter v enaki situaciji na avtocesti. Na ta način je mogoče združljivo upravljati povpraševanje po energiji in raven napolnjenosti baterije.

Samo električno napajanje se lahko uporablja tudi za funkcijo e-creeping, za niz kratkih premikov naprej brez pritiska na plin – na primer v prometnem zastoju (e-queing). Avto je mogoče parkirati tudi v 100-odstotno električnem načinu (e-parkirang). Poleg tega je hibridni napajalnik zasnovan za rekuperacijo energije med upočasnjevanjem.

Prednosti te tehnologije so nižja poraba goriva, zmanjšanje emisij, manjša obremenitev s hrupom ter več udobja in zabave, zahvaljujoč pretočnosti električnega menjalnika z dvojno sklopko in odzivnosti napajanja.

Funkcije, ki jih zagotavlja najsodobnejša tehnologija v novem Fiatu 600, dajejo dodaten zagon vsakdanjemu življenju, so preproste za uporabo in lahko zadovoljijo vsakršne potrebe.

Ikonična zunanjost, notranjost v slogu Dolce Vita

Novi Fiat 600 je dobil ime po originalnem modelu 600 in prinaša svež slog in italijansko ležernost. Njegova  zunanja in notranja zasnova popolnoma uteleša italijansko lepoto in filozofijo Dolce Vita. Skratka, tako Fiat 600 kot 600e ponujata tisti pravi čutni užitek, ki je zakoreninjen v italijanskem DNK. 

V primerjavi z električnim 500, je 600 po videzu ostrejši in samozavestnejši. Ima  prenovljene LED luči in na sprednji maski ter ob straneh nosi kromirano oznako 600.   

Eleganten in hkrati dinamičen videz poudarjajo večja platišča (do 18-palcev), zaščitne obrobe in dodatki v črni mat barvi. Njegove zunanje linije poudarjajo privlačni elementi, kot so bleščeče črni detajli, kromirani poudarki in svetleči elementi na zadnjih lučeh.

Notranjost novega Fiata 600 odlično pooseblja italijanski slog Dolce Vita.  Uporabniki lahko izbirajo med 8 različnimi barvami ambientalne osvetlitve in osvetlitve radia, pri čemer je privzeta kombinacija “v tonu”, skupaj pa je na voljo 64 različnih kombinacij, ki ustvarjajo privlačen ambient. Za popolno razvajanje je voznikov sedež nastavljiv v več smereh  in opremljen s funkcijo za masažo hrbta, da se na dolgem potovanju ali po napornem dnevu popolnoma sprostite. Novi Fiat 600 ponuja tudi sedeže iz eko usnja slonokoščene barve z monogramom FIAT s turkiznimi poudarki in 3-stopenjskim ogrevanjem za največje udobje in vrhunskost.

Tepihi iz velurja, zadnji sedeži, deljivi 40/60, USB tipa A in C + tip C za potnike na zadnjih sedežih, brezžični polnilnik za pametni telefon in vstop brez ključa s senzorjem bližine - dopolnjujejo seznam opreme za udobno in prijetno vožnjo.

Razširjena tehnologija: najsodobnejše varnostne funkcije in povezljivost

Novi Fiat 600 je opremljen tudi z najsodobnejšimi varnostnimi sistemi in asistenčnimi funkcijami. Ponuja 2. stopnjo avtonomne vožnje, ki prinaša vse s tem povezane prednosti na vseh poteh.

Prilagodljiv tempomat (ACC) zavira ali pospešuje glede na tok prometa, inteligentni asistent za ohranjanje hitrosti spremlja znake za omejitve hitrosti in priporoča njihovo upoštevanje, sistem za zaznavanje mrtvega kota pa z ultrazvočnimi senzorji nadzoruje mrtve kote in z opozorilnimi lučmi na stranskem ogledalu opozarja na morebitne ovire. Najsodobnejša tehnologija vključuje tudi funkcijo Stop&Go, električno parkirno zavoro, avtonomno zaviranje v sili za prepoznavanje kolesarjev in pešcev ter zaznavanje utrujenosti voznika.  Poleg tega, 360° senzorji in 180° kamera za vzvratno vožnjo z dinamičnimi mrežnimi črtami pomagajo pri izogibanju oviram pri parkiranju ali izvajanju zapletenih manevrov.

Kar se tiče udobja in povezljivosti, je novi Fiat 600 opremljen s številnimi funkcijami, s katerimi bo vsako potovanje prijetno doživetje. Opremljen je s prostoročnim električnim dvigom prtljažnih vrat, električnim pomikom stekel, samodejno klimatsko napravo ter senzorji za dež in mrak. Ponudbo dopolnjujejo zvočni sistem s 6 zvočniki, 10,25-palčni avtoradio z navigacijo in s sistemom brezžične preslikave zaslona Apple CarPlay in Android Auto, 7-palčni digitalni zaslon in povezane storitve.
Fiat 600 ponuja storitve Uconnect za vsakodnevno podporo strankam, kot so glasovni ukazi za komunikacijo z navigacijskim sistemom TomTom s samodejnim posodabljanjem zemljevidov, ki prikazuje vse polnilne postaje, ki so na voljo na poti, in v realnem času zagotavlja informacije o razpoložljivih prostih parkirnih mestih.

Z aplikacijo FIAT pa so na voljo tudi funkcije za upravljanje vozila na daljavo (npr. vklop luči, centralno odpiranje/zapiranje vrat, gretje ali ohlajevanje vozila).

Najvišji nivo opreme La Prima ter dostopnejša (RED) in 600 (BYO) 

Različica Fiat 600e (RED) je namenjena tistim, ki iščejo etično in okolju prijazno rešitev mobilnosti; to je najbolj dostopna različica novega Fiata 600e in nadaljnji korak v sodelovanju z organizacijo (RED), ki se je začelo leta 2021 v prepričanju, da lahko vsak od nas pripomore k spremembam. Po zgledu modela Fiat 500e (RED) je njegovo poslanstvo "dobro za ljudi in dobro za planet": dejansko je električen, da spoštuje okolje in prispeva k bolj trajnostni prihodnosti.

Novi Fiat 600e (RED) ima rdečo barvo za zaščitni znak zunanjosti - od karoserije do logotipov spredaj in zadaj - ter notranjosti  - na armaturni plošči in sedežih iz reciklirane tkanine. Na partnerstvo še dodatno opozarja znak (RED) na pokrovu predala na  sredinski konzoli. Na voljo je tudi v beli in črni barvi, logotipi 600 in (RED) pa so vedno v rdeči barvi. 

Novi hibridni 600 (BYO) pa kot edini nivo opreme kupcu omogoča konfiguracijo po njegovi želji. Na voljo so štiri paketi opreme in tri  proste opcije, s katerimi kupec lahko dopolnjuje tako vsebino kot izgled svojega 600.

Novi Fiat 600e La Prima pa prinaša 100-odstotni slog, tehnologijo in udobje, ki zagotavljajo popolno doživetje italijanskega Dolce Vita. Na voljo je v štirih različnih barvah, ki spominjajo na barve Italije in njenih pokrajin.