Vse najboljše, Fiat 500: 67 let ikone italijanskega oblikovanja

  • Legendarni Fiat 500, prvič predstavljen 4. julija 1957, danes praznuje 67. rojstni dan.
  • Italijansko oblikovanje, priznano po vsem svetu. Avtomobil ikonične oblike, ki že od nekdaj predstavlja veselje do življenja, je lahko samo italijanski in samo FIAT.
  • V videu “Buon Compleanno 500!”, FIAT slavi svoj status ikone. Pravzaprav bi bil ta avtomobil tudi brez logotipa, imena ali zastave še vedno prepoznaven zaradi svojega ikoničnega sloga in veselja do življenja, ki ga prinaša.

4. julij je za FIAT pomemben datum, saj označuje rojstvo ikoničnega Fiata 500. Ta resnično italijanska mojstrovina je pospešila motorizacijo Evrope v petdesetih letih preteklega stoletja in uteleša pristno italijansko ustvarjalnost in bistvo življenja v slogu La Dolce Vita zadnjih 67 let.

Fiat 500 je zasnoval italijanski avtomobilski oblikovalec in inženir Dante Giacosa kot kompakten, cenovno dostopen avtomobil za množice, ki je hitro postal temelj italijanskega povojnega gospodarskega okrevanja. Giacosa je z oblikovanjem Fiata 500 dobil priznanje, ki avtomobil postavlja za ikono italijanskega oblikovanja in ustvarjalnosti. Kot je poudarjeno v videoposnetku Buon Compleanno 500!, je Fiat 500 takoj prepoznaven tudi brez logotipa, imena, zastave ali kateregakoli drugega elementa. Njegov ikonični dizajn in brezčasen slog La Dolce Vita izhaja iz italijanske kreativnosti in FIAT-ove izdelave, ki še naprej razveseljuje uporabnike po vsem svetu in simbolizira brezčasno bistvo italijanske ustvarjalnosti.

V zadnjih 67 letih je Fiat predstavil tri generacije modela 500. Prva generacija iz šestdesetih let prejšnjega stoletja je zagotovila mobilnost in svobodo; postala je pravi kulturni fenomen in se uveljavila kot priljubljena blagovna znamka. Z drugo generacijo, predstavljeno leta 2007, je Fiat 500 v svet mestnih avtomobilov prinesel koncept trendovskega vozila; postal je modna in stilska ikona, ki je osvojila svet. Leta 2020 je bila s 500e predstavljena tretja generacija, ki je s svojo kombinacijo šarma, inovativnosti in napredne tehnologije povzročila revolucijo v trajnostni urbani mobilnosti.

Od prve predstavitve leta 1957, je bilo po vsem svetu prodanih več kot 7,5 milijona Fiatov 500, kar je utrdilo njegov status ikoničnega vozila, ki je postalo del kolektivne zavesti več generacij voznikov različnih starosti, okusov in narodnosti. Skrivnost njegovega svetovnega uspeha je v nenehnem razvoju, medtem ko ostaja zvest svoji osnovni identiteti. To zavezo ponazarjajo številne posebne serije, predstavljene v preteklih letih, od katerih je vsaka prispevala k njegovi trajni privlačnosti in kulturnemu pomenu.

Ob obletnici FIAT še naprej ponosno predstavlja Italijo po vsem svetu. Prihajajoči model Fiat 500 Ibrida, ki bo predstavljen predvidoma konec leta 2025 oz. v začetku 2026, bo dejansko izdelan v priznani tovarni Mirafiori v Torinu. Ta hibridni model bo dopolnjeval odličnega Fiata 500e, ki je bil prav tako razvit, zasnovan in izdelan v tovarni Mirafiori. Trenutno je 500e na voljo po vsem svetu, prodaja se v 48 državah, je vodilni v BEV A-segmentu v Evropi, 4 od 10-ih mestnih električnih avtomobilov so Fiat 500e; osvojil pa je tudi 43 mednarodnih nagrad v 10-ih različnih državah.